Slažem se, ali odvojio sam to u prvom paragrafu, da trener nije ujedno i selektor, i obrnuto. Nemaju iste zadatke i istu funkciju. Trener svakako jeste bitan, selektor baš i ne. Što se tiče ovoga Novak-Vajda, tu je Novak više krivac nego što je objektivno Vajda mnogo toga promenio. Zasitio se, počeo je da se glupira i preterao je sa onim eksperimentisanjem grljenja drveća i sličnog. Takav je prosto, voli sve da proba, da eksperimentiše... Onog momenta kada je vratio glavu na pravi put, tad je i zaigrao ponovo kako treba. Mislim, nije svaki turnir ni osvojio sa Vajdom. Vajda jeste tu uz njega, prati ga na nekim turnirima, i svakako je čovek koji je u mnogome zaslužan za njegovu karijeru, ali ono što hoću da kažem: osvajao je turnire i kada su pored njega bili Beker, Goran... Presudno je do toga da on u glavi bude siguran šta hoće, ostali su tu ipak propratno osoblje, koje se trudi da on (ili bilo ko drugi) ima najbolje uslove da ispuni zacrtane ciljeve. Znam ne baš mali broj igrača i da nisu imali trenera. Sećam se npr Tsonga, imao je jedan period gde baš dugo nije imao trenera, a imao je tu neku konstantu, rezultate kao i kada je radio sa nekim. Pa i Federer tamo negde 2008-09 otprilike, bio je u vrhu, nije bilo oscilacija.
Za Bekera, mislim da jeste doneo Novakovoj igri. Pogotovo ako govorimo o Vimbldonu. Do 2014. Novak je Vimbldon imao 1, sada je praktično nepobediv na istom. Dobio je par saveta, caka, fora kako da najbolje igra na toj travi i isplatilo se. Zato i jesam pristalica toga da više trenera radi tokom karijere sa nekim, svako doprinese na svoj način. Čak i Agasi sigurno da mu je pomogao oko nekih stvari. Sa Martinom je radio na volejima, sa Goranom na servisu...
Što se tiče WTA, i priče oko Osake, to po meni nisu definitivno dva ista sporta. Jednostavno ženski tenis je priča za sebe. Nije tu samo kod Osake bilo i do promene trenera, uzmi samo koliko njih osvoje tu prvu GS titulu pa odu u kanal. Sponzori, fotografisanja za ovaj časopis, onaj časopis, reklama za ovo, reklama za ono, i one se u tome skroz izgube i zaborave ono što je bitno - da treba da igraju tenis. I nije tu samo Osaka, primera koliko hoćeš: Ana može i na prvo mesto te liste, imaš primer one Ostapenko isto, Sloane Stephens, Bianca Andrescu, Muguruza, Wozniacki, Barty, Stosur... Ok, tu su one pri vrhu, ali imaju gomile neshvatljivih poraza na sledećim turnirima. Pa juče baš upalim TV, na programu ova mala Poljakinja, Iga Swiatek koja je uzela Roland Garros prošle godine. Prvo kolo jedva prošla, u drugom kolu ispala. Neverovatno. A pre mesec dana gazila sve sa 6-1, 6-0 niko nije mogao da je zaustavi. Tako da to je nekako svet za sebe, tu jedino Serena Williams istrajava (pa se postavlja opravdano pitanje, da nije promašila kategoriju
). Ali slažem se i za ovaj deo oko Bajina, potvrdio je u radu sa dosta igračica da zna taj posao, očigledno im daje dobre savete i zna kako da im unapredi igru.
Znam da misliš na taj period. Samo, treba biti i realan i reći da nekadašnji kalendar Dejvis Kupa nikako nije bio dobar. Prvo kolo se uvek igralo odmah nakon Australijan opena (koji je Novak u 95% slučajeva i osvajao, tj igrao do samog kraja). Četvrtfinala su dolazila ili nakon Vimbldona ili nakon dva mastersa u Americi (koji su po žrebu Grend Slem formata, gde Novak opet neretko ide do čak i oba finala), i nedelju dana pre početka sezone na šljaci i nova 3 mastersa. Polufinala uvek nakon US Opena. Tako da, ako pogledamo,
2011 protiv Indijaca nije bilo ni potrebe da igra, protiv Šveđana je bio uz ekipu (ali su odlučili da to reše i sami), protiv Argentine je dao sve od sebe da donese izjednačenje, nije izdržao.
2012 protiv Šveđana nije igrao (a pogledaš onda Španija-Kazakstan, nije ni Nadal, nakon onog 6-časovnog finala Australian Opena), nije igrao ni protiv Češke (hajde da mu to i zamerimo, opet pogledaš Španiju u tom četvrtfinalu, opet nema Nadala).
2013 je bio tu u svim mečevima, vodio nas do finala (protiv Belgije 1 bod, protiv Amerike 2 boda (onaj meč sa Kverijem stisnuo zube do kraja i izgurao povređen), Kanada opet 2 boda, u finalu sa Česima još 2 boda), 7-0 skor kao i 2010. godine. Hajde i
2014 da mu zamerimo što sa Švajcarcima nije igrao na SPENSu (a nisu tada ni Janko ni Viktor bili u timu).
2015 je protiv Hrvatske bio tu, nakon Vimbldona, protiv Argentine ne (ali ni Argentina nije bila u najjačem sastavu, to je na papiru bio meč koji je i mogao da se reši u "rezervnom" sastavu).
2016 protiv Kazakstana je igrao, protiv Velike Britanije nije (ali ni VB tada nije igrao Murray, plus igralo se na Tašmajdanu, plus na šljaci (od koje su Britanci generalno operisani), gde ćeš bolje od toga da pobediš reprezentaciju kojoj nema glavnog igrača).
2017 protiv Rusa je igrao, protiv Španaca takođe, protiv Francuza ne (ako se ne varam tada je otišao na operaciju).
2018 je propustio meč sa Amerikom usled istih problema.
2019 je bio sa timom na kraju godine u svim mečevima. Kažem, ok, može mu se zameriti i što nije igrao neke susrete, ali opet većinski je bio tu. Kada pogledaš, ni Nadal, a pogotovo Federer nisu igrali stalno, svaki put, za svoje reprezentacije. Pogotovo Federer jer bi smo mogli negde sa njima da se ravnamo (jedan vrh teniser, jedan solidan i to je to otprilike). To je pitanje više za Savez zašto nema 2-3 "Novaka Đokovića", koji mogu da odmene "orginalnog", nego samo 1. Ja mu lično tu ne mogu zameriti stvarno ništa.
Kažem opet, ne vidim stvarno ni razlog da bi nekoga uslovljavao sa svojim igrama za reprezentaciju. Ako pričamo o GOAT debati, trofeji Dejvis kupa su nešto što se poslednje gleda, objektivno. Novak ima dosta stvari koje ga čine najboljim svih vremena (sve masterse, jedini čovek sa po dva mastersa na svakom turniru, rekordni broj titula na istim, najviše nedelja na br.1 (uskoro), pozitivan skor i sa Nadalom i sa Federerom...). Samo što uvek se gleda ono što nemaš, a u ovom slučaju to je taj broj Grend Slem titula. Tako da ne vidim zašto bi se cimao, nije to tolika bodovna razlika da ne može da je nadoknadi, a svakako mu je značajnije da ide full spreman na te GS turnire.
Savez mora nešto da sklepa, glupo bi bilo da eto tako odjednom se nešto desilo bez objašnjenja. Ako ćemo da baš cepidlačimo, Novak nije igrao na Mastersu u Parizu, kada se to navodno taj sastanak i desio. Nakon onoga Beča, bio je u BGu i spremao se za London. I Novak ima 34 godine i neće još doveka igrati. Ja da sam na njegovoj poziciji, ja bih se držao po strani i pustio momcima koji imaju još 10-tak, 15 godina igranja u toj reprezentaciji da odluče šta oni hoće i šta misle da je najbolje za njih. Dao bih im savet, i mišljenje, ali ostavio na njima da "preseku" (pa ako su omašili, bar će se opeći i naučiti neke stvari). Nezgodna je skroz situacija jer i sa jedne i sa druge strane imaš nekoga sa kim si dobar, neko će se svakako uvrediti. Prosto, ako kažemo da Zimonjić nije imao ništa u smeni Obradovića, onda je bezveze pričati i kako je Zimonjića smenio Đoković.
Generalno sam za tu ideju za ograničavanje mandata selektora (u svim sportovima). Sve što ide preko 2 ciklusa je previše. Jedan je nekako mera, dva ako baš neko postiže vrhunske rezultate. Ali treba onda napraviti promenu, jer ima i drugih ljudi koji zaslužuju da njihov neki rad i znanje bude nagrađeno tom časti da se vodi nacionalna selekcija.