Basic šut - na Pes 17 je bilo mnogo izraženije ono kada šutiraš iz daljine da pogodiš ivicu reklame iza gola ili onaj stubić što drži mrežu nego na Pes 18. Skoro 50% šuteva pored gola je pogađalo ili reklamu ili taj stubić. Na pes 18 je smanjeno na 30%, ali se još uvek desi da tokom utakmice više puta pogodim taj stubić nego stativu recimo... Ima šablon po kome šutevi idu i to je to.
Basic šut na PS4 Beta - mnogo golova sam davao iz daljine i nisu bili skriptovani šutevi kao na full igri. Sad iz daljine (25m+) imaš 3 mogućnosti - ili TIK uz stativu, ili po sred gola u golmana, ili skroz daleko od gola. Nema ništa između... niti poluvisoke lopte, niti one da propadnu odjednom, niti se tako lako daje gol kao na beti. Nema tu draž da znaš da šut iz daljine sa dobrim igračem može biti opasan po protivnika. Ne znam da li sam video do sad 4 ili 5 golova ukupno iz daljine.
Centaršut - 50% centaršuteva golman NEMOGUĆE brani, 50% šuteva ide TIK uz stativu. Ma totalno je nebitno da li mi igrač stoji sam ili ne... ali ako šutira iz prve iz centaršuta OBAVEZNO je jedan od ova 2 scenarija. Nikada do sada na ovom pesu iz centaršuta nisam postigao gol, iako sam nekoliko primio. Ne znam do čega je... ni na treningu ne mogu da postignem tako gol kad probam.
Centaršut po zemlji - Osim ova 2 scenarija gde golman NEMOGUĆE odbrani i šut ode TIK uz stativu, na centaršutu po zemlji imamo i treći scenario gde se štoper TELEPORTUJE ispred mog igrača koji treba da šutne loptu. I to je odnos sada 15% - 15% - 70% za ovaj treći scenario.
Basic pass Lv. 1 - previše sporo lopta ide. Mnogo je osetljivo i skoro uvek bira pogrešne igrače tako da je skoro neigrivo zbog frustracije. One-two je skoro nemoguće da se odigra.
Basic pass Lv. 2 - Ovaj level mi odgovara jer lopta ide malo brže, a i nije svaki pas precizan kao na Lv 3. Iako ima bagova, čini mi se najbliže realnom od ova 3 assisteda
Basic pass Lv. 3 - Ovo je već preterivanje i lopta ide po šablonu kome komp hoće, a ne koga ti naciljaš. Iz napada fliperom možeš da iskreiraš akciju sve dupli pasovi iz prve sa nikakvom ekipom, kao da je to Barsa pod Gvardiolom.
Manual pass - Vidim da je mnogo ljudi savladalo manual jer igram manual ligu i padnu mi nekad online manual protivnici, ali ja nikako da uspem. Dosta čudan odabir igrača ako pokušaš da malo brže odigraš. Umesto bližeg igrača da ti odabere, ono pusti lagan pas za daljeg igrača (iako ne može tom jačinom ni do pola da se dobaci) a taj bliži igrač pobegne od lopte i protivnik preseče.
Manual šut neću da ocenjujem jer sam stvarno 20 situacija 1v1 ili čak i prazan gol promašivao. Nisam to savladao, tako da bolje da ne komentarišem, ali mislim da ima više raznovrsnosti u šutu nego na Basic
A evo nekih bagova koji nisu za ovu temu, ali me izluđuju jer je zbog njih nemoguće da se dribla bez posledica. Igrači se tako pogube nakon izgubljene lopte BEZ KONTAKTA da je to neverovatno... a još gore je što se mnogo puta desi da 2-3 igrača krenu u napad tako, i čak nakon izgubljene lopte oni nastave još 3-4 sekunde kretnju ka protivničkom golu iako ovamo ide već kontra za drugu ekipu