Sent Etijen ostao bez trenera pred početak sezonePred sam početak Lige 1, trener Sent Etjena je napustio ekipu, ali predstavnici najtrofejnijeg francuskog kluba nisu želeli da otkriju razlog rastanka kluba i Kristofa Galtijea koji je uspeo da izbori evropu za narednu sezonu.Saopštenje Saint Etienne-a vam prenosimo u celosti
Poštovani navijači želimo da vas obavestimo da je danas došlo do sporazumnog prekida ugovora izmedju kluba i dosadašnjeg trenera Kristofa Galtijea iz privatnih razloga gospodina Galtijea koje nećemo otkrivati. Klub će sve učiniti kako bi našao adekvatnu zamenu i donese još radosti ove sezone. Pre svega želimo da vam kažemo da se ne obazirete na glasine i nagadjanja o tome ko će biti novi trener Sent Etjena, mi imamo spisak trenera za koji su privukli pažnju na sebe prethodnih godina svojim radom, ali pre svega će presuditi njihova želja da se pridruže našem kolektivu i njihovim ambicijama.Jedan sasvim (ne)običan dan
Posle završene trenerske škole, dobio sam priliku da vodim omladinski tim Crvene Zvezde, iz kog sam izbacio 10-tak igrača u prvi tim. Od početka svoje trenerske karijere sam imao podršku jednog domaćih najboljih trenera Miodraga "Grofa" Božovića. Kao i svakog dana, došao sam ranije pred trening, kako bi kao i uvek porazgovarao sa Grofom o planovima za naredni period, ali na ulazu u Red Caffe sam se sreo sa Božovićem koji mi je rekao u prolazu "Ako ovo odbiješ ti nisi normalan, a ako prihvatiš nemoj se obrukati", ja sam bio zbunjen i nisam znao o čemu se radi. Seo sam na svoje mesto, posle čega mi je prišao Dragan Džajić i rekao da podjem sa njim jer želi da me upozna sa nekim ljudima i poveo me u prostorije kluba. Kada smo ušli u kancelariju on mi je rekao ovo je predstavnik Sent Etjena Roland Romejer želi da popriča sa tobom.
Roland mi se obratio: Gospodine Joviću, vaš rad je zapažen širom evrope, u poslednjih par godina ste iz omladinskog pogona izbacili dosta kvalitetnih i talentovanih igrača pred kojima je blistava evropska karijera, pravo je čudo kako vas do sada nije angažova neki evropski velikan.
ja: Hvala vam za ove reči, zaista mi znači. Voleo bih da napravim veliku trenersku karijeru kad već nisam uspeo igračku.
Roland: Kao što znate, juče je Sent Etjen ostao bez trenera zbog privatnih razloga gospodina Galtijea, tako da je to mesto upražnjeno, a mi smatramo da ste vi pravi čovek za naš tim jer umete da radite sa mladim igračima. Kao što već i znate Sent Etjen je sa dugom i bogatom istorijom, naš cilj je da vratimo klub tamo gde pripada, u sam vrh evropskog fudbala.
ja: Znam da je Sent Etjen jedan od najvećih klubova u francuskoj i u evropi, i zaslužuje mnogo više trofeja nego što trenutno osvaja. Uz dužno poštovanje, u zavisnoti od ciljeva kluba i uslova ću doneti odluku.
Roland: Mi imamo dugoročan plan za povratak Sent Etjena u sam vrh evropskog fudbala i na tron u francuskoj, jer kao što znate kada se napravi instant rezultat da se ekipa vrlo brzo izgubi sa radara. Tako da za sad imamo jednogodišnji ugovor koji je pripremljen, naravno na kraju sezone će biti produžen u zavisnosti od rezultata koje ostvarite. Izvolite pogledajte.
Preskočio sam deo sa platom i pogledao ciljeve ove sezone:
- Izboriti evropsko takmičenje preko lige ili kupa
- Ubacivati mlade igrače u tim
- Proći grupnu fazu Lige Evrope
- Ne obrukati ime Sent Etjena u nokaut fazi Lige Evropeja: Slažem se sa svim ciljevima i mislim da su mogući, ja ću dati sve od sebe kako bi ispunio ciljeve.
Potpisao sam ugovor, uz prekid ugovora sa Crvenom Zvezdom, čak je Sent Etjen platio Zvezdi 2 miliona evra kao obeštećenje iako klub to nije tražio. Otišao sam kući po najneophodnije stvari i zajedno sa predstavnicima Sent Etjena otputovao u Francusku.