Autor Tema: Instalacija, -> Windows Xp, Windows Vista, Linux, Windows 7 i Windows 8  (Pročitano 22634 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

WishmasteR

 • Professional
 • ***
 • Poruke: 220
  • Pogledaj profil
  • http://www.pes-serbia.net
Na samom početku predlažem da uključite sve komponente koje imate na računaru, kao npr. Skener, Štampač, Web kameru, Džojstik i ostale uređaje.

Za početak će te morati da odete u bios i da namestite da vam se računar podigne sa CD-ROM drajva. Pri startu računara, odmah posle paljenja, pritiskajte taster DEL na vašoj tastaturi. On se nalazi iznad kursorskih tastera (strelice u sva četiri smera). Kada ste u njega ušli pokušajte da nađete neku od sledećih stavki ili sličnu stavku:

First Boot Device, Boot priority, Boot order ili slično.

Potrebno je namestiti da vam se računar startuje sa CD-ROM drajva tj, njega je potrebno postaviti kao First Boot Device.

Ukoliko vam se pojavi poruka:
OS not found
Install an OS on this hard drive
ili neka slična poruka, nešto niste dobro uradili ili niste ubacili instalacioni CD Windows XP-a u CD-ROM drajv. Ukoliko imate dva CD-ROM drajva instalacioni CD je potrebno ubaciti u korektan drajv. Pokušajte da CD ubacite u drugi CD-ROM drajv ili proverite podešavanja u biosu.

Ukoliko dobijete poruku Press any key to boot from CD....., pritisnite bilo koji taster da bi startovali instalaciju ili će vam se pojaviti poruka OS not found. U tom slučaju restartujte računar i budite brži pri pritiskanju nekog tastera kad dobijete poruku Press any key.....

Ukoliko imate RAID kontroler, pripremite disketu sa drajverima koju ste dobili i kada vam se pojavi prvi ekran instalacije, ubacite tu disketu. Ukoliko imate CD, izbacite Win XP CD i ubacite taj CD.

Na prvom ekranu koji se pojavi pritisnuti ENTER.

Drugi ekran koji se pojavi je XP Licenca. Ukoliko se slažete sa licencom i želite da nastavite instalaciju OS-a pritisnite F8 taster.

Sledeći prozor pokazuje aktivne particije ukoliko ih ima. Naravno, kod vas će biti drugi podaci i razlikovaće se od ovih na slici. Ukoliko instalirate Windows XP a imali ste neku drugu verziju Windows OS-a, ne bi bilo loše da sačuvate sve podatke sa svih particija i da ponovo isparticionišete disk koristeći Windows XP wizard o kome se ovde govori. Tako bi ispočetka instalirali Windows i izbegli brojne probleme koji mogu nastati pri instalaciji novije verzije Windowsa na stariju. Još jednom preporučujem da ponovo isparticionišete disk, kako bi bili sigurni da će Windows korektno raditi (nekima HDD nije hteo da se prepozna dok nisu isparticionisali disk iz Windows XP instalacije).Potrebno je odabrati particiju na koju želite da instalirate OS.

Ukoliko je disk svež i nije particionisan, kao na slici dole, morate napraviti particije. Ovo radite tako što pritisnete C taster.Ukoliko je disk već particionisan, particije možete obrisati pritiskom da D taster. Obratite pažnju da će te sa ovim najverovatnije (tj. sasvim sigurno) izgubiti podatke da čitavog diska tj. i sa ostalih particija. Ovu opciju koristite pažljivo i samo ako želite da ponovo podelite (particionišete) disk. Napominjem da je potrebno obrisati sve particije i da vam se pojavi ekran kao na donjoj slici.

Otvoriće vam se prozor za particionisanje diska.
Potrebno je upisati veličinu particije u megabajtima. Znaci broj na slici predstavlja 16 GB. Za svaku particiju je potrebno uraditi isti posao. Obeležiti Unpartitioned space, pritisnuti C i upisati veličinu.

Napominjem da će vam posle particionisanja ostati 8 MB unpartitioned space koje Windows rezerviše za sebe. Ovo je normalno.

Potrebno je da imate na umu sledeće stvari.

Ukoliko imate jednu particiju (samo C: disk) u slučaju da se Windows pokvari i da ne možete da ga podignete ili se desi sličan problem, može se desiti da vam se svi podaci izgube.

Ukoliko imate dve i više particija u slučaju pada systema podaci koji ne nalaze na C: disku se neće izgubiti ukoliko ne dirate ništa oko particija pri instalaciji novog systema. Ovo je vrlo preporučljivo. Takođe na ovaj način ne opterećujete sistemski disk raznim stvarima i njegovo održavanje postaje mnogo lakše i pri proveri Virusa i pri popravci i optimizaciji systema. Particija od 5 GB je otprilike minimum za instalaciju Windows XP Pro OS-a i na njoj Windows XP radi vrlo dobro.

Ukoliko imate manji disk od 20 GB, namestite 1 particiju tj. u prostor u kome možete da upisujete vrednosti ukucajte maximalnu vrednost (koja piše pod Maximum size).

Diskove od 20 GB i veće možete, ako želite, da particionišete na 2 dela (ili da ga ostavite da bude samo jedna particija ako tako preferirate). Windows XP može solidno da radi na particiji od 5 GB (5120 MB = 5*1024) zajedno sa svim programima. Tada morate imati na umu da fajlove koje snimate ne stavljate na C: disk ili u My Documents direktorijum koji se takođe nalazi na C: disku.

Za diskove od 40 GB do 60 GB nije loša ideja, a čak je i vrlo poželjno da se naprave dve particije. Jednu particiju možete stavite da bude 10 GB (10240 MB) a ostatak stavite na drugu particiju.

Za diskove preko 60 GB, možete sami odlučiti koliko želite da imate particija. Jedna bi trebala da bude sistemska particija (od 10 GB što je sasvim dovoljno ili po vašoj želji ali ne preko 20 GB), a ostale možete napraviti po vašoj želji tj. možete ostaviti da ostali prostor bude 1 particija ili ga podeliti na više particija.

Broj particija je ograničen samo brojem slova u abecedi s tim da su slova A i B rezervisana za Floppy Diskove. Ipak broj particija ne bi trebao da bude veći od 4 particije (C: sistemska i D:, E:, F: kao dodatne) i to samo za jako velike diskove. Ukoliko se bavite editovanjem video materijala, napravite da vam druga particija bude što veća.

Kada ste sve particionisali odaberite particiju na koju hoćete da se Windows XP instalira (što bi po pravilu trebala da bude C: particija) pritisnite taster ENTER. Otvoriće vam se novi prozor.Ovde je potrebno odabrati koji file system želite da koristite i da disk formatizujete tim file sistemom.

NTFS je malo sporiji od FAT32 file systema, ali je mnogo sigurniji i stabilniji.

NTFS ima neuporedivo manju veličinu klastera od FAT32 (10 fajlova od 1 KB na NTFS zauzimaju 40 KB, dok na FAT32 mogu da zauzmu i do 320 KB).

NTFS može da na sebi ima fajlove koji prelaze 4 GB u veličini, dok je kod FAT32 systema maximalna veličina fajla malo manja od 4 GB (ovo za one koji planiraju da se bave DVD diskovima čija je veličina preko 4.5 GB)

NTFS nije moguće koristiti iz DOS-a (sem pomoću nekih programa), dok se FAT32 sistemu vrlo lako pristupa iz DOS-a (koji se startuje pomoću diskete).


Ukoliko nemate neke druge planove za rad na računaru, preporučujem da formatišete sve particije sa NTFS tj. opcijom koja je obeležena na slici. Ovim će te formatizovati samo C: particiju, dok će te druge particije formatizovati iz Windows XP operativnog systema gde možete po želji odabrati da li želite da to bude NTFS ili FAT32. Moguće je da vam C: disk bude NTFS a druge particije ili NTFS ili FAT32.

Ukoliko ste već ranije particionisali i formatirali disk i pripremili ga za instalaciju systema, možete odabrati opciju Leave the current file system intact (no changes). Ukoliko pak imate FAT32 system a želite NTFS, možete ili formatizovati disk opcijom kao na slici ili odabrati opciju Convert the partition to NTFS. Preporuka je da ipak formatirate disk NTFS sistemom tj. opcijom kao na slici.

Odabirom neke opcije sa prethodne slike, počinje instalacija Windows XP operativnog systema. Koliko dugo će se Windows instalirati zavisi do brzine vašeg računara i pojedinih komponenti.Sledeći ekran koji će vam se pojaviti biće ekran na kom Microsoft obaveštava korisnike o novostima Windows XP OS-a. Sa leve strane će te videti koliko je procentualno instalacija završena i na kom se stadijumu nalazi.

Prvi sledeći ekran na kom će te imati mogućnosti da nešto podešavate izgleda ovako.Kliknite na Customize... i podesite opcije kao na sledećoj slici. Kada ste završili podešavanje kliknite na dugme Apply pa na OKKliknite na dugme Details...Ukoliko želite možete dodati još neke kodne rasporede pomoću Add... dugmeta
Takođe bi trebalo podesiti opciju promene kodnog rasporeda koja je poznata da smeta pri normalnom radu. Pritisnite dugme Key Settings... i podesite opcije kao na donjoj slici.Da bi promenili Key Sequence kliknite na dugme na koje pokazuje kursor miša. Podesite opcije kao na donjoj slici.Na svakom prozoru koji ste otvarali pritisnite OK dok ne dođete do prozora na kom imate opcije Customize... i Details...

Kliknite na Next> dugme.

Ukucajte vaše ime i ako imate organizaciju i kliknite na Next>.

Ukucajte registarski broj koji ste dobili sa vašom kopijom Windows XP operativnog systema i kliknite na Next>.

Ukucajte ime vašeg računara po želji. Password možete uneti po želji, ali vam preporučujem da ga ne dirate. Ukoliko vam je potreban, može se podesiti iz Windows XP-a. Kliknite na Next>.

Podesite datum, vreme i vremensku zonu u kojoj se nalazite. Za naše prostore namestite (GMT +01:00) Belgrade,.... Kliknite na Next>.

Windows će nastaviti sa instalacijom systema i svih komponenti koje vaš računar poseduje. U tom procesu će se možda nekoliko puta i restartovati što je normalno. Ukoliko instalacija u nekom momentu stane a računar se zamrzne (kockice koje se pale u donjem desnom delu ekrana ukazuju da računar nešto radi i ako one stanu da se pomeraju duže vreme znači da je verovatno računar blokiran), restartujte računar pomoću restart dugmeta na vašem kućištu. Windows će se startovati i obavestiti vas da se instalacija nije završila i nastaviti instalaciju.

Ukoliko vam se pojave još neki upitnici, najbolje je da ostavite Windows-ove predloge i da kliknete na Next> dugme. Sve opcije se i onako mogu podešavati iz Windows OS-a.

Kada se instalacija završi pokazaće vam se prozor
Welcome to Microsoft Windows
Thank you for purchasing Microsoft Windows XP.

Kliknite na Next strelicu.

Odaberite na koji način će se računar konektovati na internet ukoliko vas instalacija pita i pratite dalja uputstva. Ovu proceduru možete preskočiti ako kliknete na Skip >>.

Are you ready to register online with Microsoft?

Ovo možete preskočiti i kasnije se registrovati kada napravite internet konekcije.

Sledeći upitnik će biti da unesete vaše ime koje će Windows koristiti kada se budete logovali tj. kada budete podizali system. Ukoliko će biti samo jedan korisnik tj. vi, ukucajte samo vaše ime pod stavkom Your Name. Ukoliko će biti više korisnika, možete ih ukucati pod ostala polja. Dodavanje je moguće i iz Windows OS-a tako da moguće korisnike ne morate odmah unositi.

Kliknite na Next pa na Finish.

Windows vam je instaliran i spreman za upotrebu.

Sada je potrebno da formatišete sve ostale particije. Otvorite Windows Explorer (Start > Programs > Accessories > Windows Explorer), i kliknite na Local Disk (D:) disk. Windows bi trebalo da vam javi da disk nije formatiran i da vam ponudi da ga formatiše. Ukoliko vam ne ponudi ništa, kliknite desnim dugmetom miša na Local Disk (D:) i odaberite opciju Format. Na slici u naslovu piše C: disk. Kod Vas će pisati Local Disk (D:) ili neku drugi disk koji formatišete. C: NI U KOM SLUČAJU NE FORMATIŠITE JER JE ON SISTEMSKI DISK KOJI VEĆ U UPOTREBI.Na slici su opcije koje bi trebali da podesite. Capacity: NE DIRAJTE, JER ON SAMO POKAZUJE KOLIKA VAM JE PARTICIJA. Obratite pažnju na NTFS. Na početku teksta je opisano šta to znači. Ovaj postupak ponovite za sve ostale particije, sem za C: particiju.

Posle ovoga bi bilo dobro da instalirate Service Pack 1a (SP1a) ili neki noviji. Iskopirajte sa CD diska Service Pack koji ste nabavili na Hard Disk. Najbolje je da napravite neki privremeni direktorijum na C: disku. Nazovite ga npr. tempsp1. Idite u direktorijum tempsp1 i startujte Service Pack instalaciju. Posle malo vremena, pojaviće vam se sledeći prozor.Kliknite na Next >.

Ukoliko vam se prozor ugasi i iskoči nekakva poruka znači da nešto nije uredu sa instalacijom Windows XP Pro OSa. Ustvari ovo može da znači da imate PIRATSKU tj. nelegalnu kopiju Windows XP Pro OSa. U ovom slučaju, preporučujem vam da vratite kopiju Windows XP Pro OSa prodavcu i da kupite drugu kopiju od pouzdanijih izvora ili od autorizovanog distributera ovog operativnog systema. Ukoliko ste vlasnik legalne kopije Windows XP Pro OSa, kontaktirajte prodavca ili idite na http://www.misrosoft.com/ za više informacija.

Takođe ukoliko ste pre instalacije SP1 ili novijeg koristili XP-Antispy program, startujte ga i iz Special padajućeg menija odaberite opciju Reset System State. Kada program završi operaciju, nemojte da kliknete na Apply. Kliknite na Exit.

Sledeći prozor koji će se pojaviti, naravno ako se ne pojavi nekakvo obaveštenje izgleda ovako.Ovo vam pokazuje da je instalacija korektno počela. Vreme trajanja instalacije zavisi od brzine vašeg računara. Sačekajte da se instalacija završi.Ovim vas instalacija obaveštava da je proces završen. Kliknite na Finish i računar će se restartovati. Kada se Windows XP Pro ponovo podigne biće updateovan na Service Pack 1. Startujte Windows Explorer i idite na Help padajući meni. Odaberite About Windows opciju i proverite da li piše SP1 (ili SP1a ili veći u zavisnosti koji ste instalirali).

Posle ovoga možete nastaviti sa konfiguracijom systema.


Izvor
« Poslednja izmena: 30. januar 2010, 18:17:46 od strane had111 »
 

Soufiane Touzani

 • Sir Alex Ferguson
 • Superstar
 • *****
 • Poruke: 2270
  • Pogledaj profil
  • http://www.pes-serbia.net/
Instalacija, -> Windows Xp, Windows Vista, Linux, Windows 7 i Windows 8
« Odgovor #1 poslato: 8. jun 2007, 23:35:16 »

Instalacija i podešavanje VISTE


« Poslednja izmena: 2. januar 2010, 01:08:16 od strane had111 »
 


had111

 • You will
 • Superstar
 • *****
 • Poruke: 2984
  • Pogledaj profil
  • http://www.fksmederevo.com
Instalacija, -> Windows Xp, Windows Vista, Linux, Windows 7 i Windows 8
« Odgovor #3 poslato: 2. januar 2010, 01:37:03 »

Instalacija i podešavanje
Windows 7

Ovde:
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=51106
« Poslednja izmena: 30. januar 2010, 18:17:52 od strane had111 »
 

had111

 • You will
 • Superstar
 • *****
 • Poruke: 2984
  • Pogledaj profil
  • http://www.fksmederevo.com
 
Sledeći korisnici su se zahvalili za ovaj post: Горан, bogdandelija