Zdravo svima,
Kao kratki uvod - igrao sam PES još dok je u prošlom vijeku bio samo Winning Eleven, intenzivno samo u periodu PES 4-6 i PES 2009, a otad sporadično - PES 2014 i 2017 pomalo, i samo isprobao 2019.
Nakon 50-ak mečeva, PES 2021 mi je jako dobar po skoro svemu, vjerovatno zato što ne igram toliko redovno i često da mogu da uviđam obrasce i razlike od update-a do update-a, a veliki je napredak u odnosu na ono što ja pamtim kao PES.
Meni je najveća primjedba
suđenje, pa ne znam kakva su vama iskustva sa tim.
Mnogi sasvim legitimni kontakti se tretiraju kao faulovi (start sprijeda, oduzimanje lopte uz neki kontakt tijelom), a mnogi očigledni faulovi ne sviraju (start sa strane i spoticanje igrača, naročito kad zamahne nogom da šutira i sl.), i to obično u korist COM-a.
Da odbrambeni igrač u svakoj situaciji dodirne loptu prije kontakta, rekao bih da je to kriterijum, ali jako često on i ne priđe lopti.
Da li je u pitanju neki algoritam ili pravilo po kom se kontakti tretiraju ovako ili onako, za koji ja ne znam?
Prilažem tri situacije
na ovom linku (dvije sa iste utakmice, ja sam uvijek Barselona), pa kome nije mrsko da pogleda, zanima me ima li neko opravdanje za ovo.
0 - mom odbrambenom igraču se svira faul za penal za minimalni kontakt NAKON što je oduzeo loptu protivniku; ovakvih kvazi-faulova bude bar 10 po utakmici;
1 i 2 - saplitanje/rušenje mog napadača u 16m protivnika, dakle vidan i osjetan kontakt koji poremeti igrača, odbrambeni je pola metra od lopte, ali iz nekog razloga nije sviran faul.